Asijské speciality

Lidská strava je velmi bohatá a variabilní a člověk by měl ochutnat i taková jídla, která nezná a většinou doma nepřipravuje. Poslední dobou je Asie často vyhledávanou turistickou destinací. Lidé, kteří tam cestují, se seznamují také s místní exotickou kuchyní a pokud nedojde na extrémy (hmyz, žáby, plazy), většinou si tyto lahůdky pochvalují. A i v naší republice stojí za to, navštívit některé vyhlášené restaurace, které se orientují právě na tyto speciality. Pojďme si pár orientálních jídel představit. V takových restauracích je jídlo podáváno i v tradičním prostředí, včetně kuchařů i obsluhy.
krevetky, vejce a okurky.jpg
Jídla, která nejspíše nikdy neochutnáme…

K takovým jídlům mají v převážné většině Evropané odpor. Ať už to jsou V Číně, Koreji a Vietnamu vyhledávané pochoutky ze psího masa. V Kazachstánu podávané na stůl celé zvířecí hlavy včetně očí, v Thajsku roztlučené žáby a smažené včely, v Kambodži pavouci. V Indonésii jsou vyhlášené sušenky z drůbežích pařátů a v Nepálu třeba hovězí morek. Ke specialitám v Asii patří také různě upravené syrové mořské plody, olihně a jiné ryby, jejich výměšky a třeba vyhlášený šnečí kaviár nebo různě upravené žabí pochoutky. Zkrátka v každé zemi jsou nabízeny http://www.tiskdo1000.cz/media/technicke-listy/bloky.pdf jiné místní pochoutky, které nás asi zase tak moc nelákají.  
smažení krabi.jpg
A co bychom mohli ochutnat?

Většina těchto jídel je pálivá a na jídelním lístku bývá označena jednou až třemi papričkami. Určitě bychom měli ochutnat třeba modré rýžové nudle na čínském víně s hovězím masem, zeleninou a řapíkatým celerem, různé druhy domácího kari se základem z citronové trávy, nesmažené závitky s mangem, hovězím masem a domácím arašídovým krémem, klasické křupavé smažené závitky, zeleninové taštičky se zázvorem, shiitake, koriandrem a sezamovou omáčkou. Možností je opravdu mnoho, a pokud by vás zajímalo složení jídla, základ my měl být popsaný v nabídce.
vaření šneci.jpg
A na závěr něco sladkého…

Po takové pochoutce by měla následovat sladká tečka jako třeba čokoládový fondant plněný matcha krémem a bílou čokoládou nebo smažený banán s kokosovou zmrzlinou a karamelizovanými kešu oříšky. A co ochutnat koktejl Tom Yum Yum z vodky, kokosového sirupu, liči džusu, limetky, zázvoru, citronové trávy a chilli?

Věřte, že na takový gastronomický zážitek budete dlouho vzpomínat!

Asijské speciality
Ohodnoťte příspěvek