Poklad léta zvaný jahody

Jahody jsou bohaté na antioxidanty a jiné živiny, podporují imunitní systém a pomáhají zmírňovat kardiovaskulární problémy. Obsahují málo cukru a přitom dokáží zahnat chuť na sladké.
 
Vitamín Cje rozpustný ve vodě, což znamená, že lidské tělo ho neumí ukládat a je potřeba ho denně dodávat. Právě jahody nám v letních měsících mohou pomoci dosáhnout denní dávky tohoto vitamínu. Vitamín C působí jako antioxidant proti volným radikálům, které zrychlují a zesilují proces stárnutí organismu a mohou vést až k vypuknutí nádorového bujení.
 natrhané jahody
Antioxidanty obsažené v jahodách pomáhají zmírňovat škodlivé záněty v těle. Chronické záněty mohou poškodit téměř každou část těla, zvyšují riziko kardiovaskulárních onemocnění, cukrovky, rakoviny a ztráty zraku.
 
Běžně pěstované jahody obsahují vysoké množství pesticidů, takže pokud je to možné, kupujte je jen v bio kvalitě. Oblíbené jsou také samosběry, kde si jahody natrháte vlastníma rukama a vyberete si ty, které chcete. Vybírejte si masité, lesklé, tmavě červené plody, které nejsou plesnivé ani jinak poškozené.
 
Během tohoto období můžete vyzkoušet jednoduchý jahodový cheesecake s přírodním sladidlem. Na přípravu ve formě o průměru 27 cm budeme potřebovat:
 kyblík jahod
•      160 g mandlové mouky
•      100 g mletého kokosu
•      4 vejce
•      100 g kokosové mouky
•      40 g holandského kakaa
•      200 g březového cukru (neboli xylitolu)
•      400 g čerstvých jahod
•      500 g tučného tvarohu
•      180 g zakysané smetany
•      250 ml smetany ke šlehání
•      4 lžičky sypké želatiny
•      pár kapek jahodového aroma (nejlépe přírodního)
 
V míse smícháme mandlovou mouku s mletým kokosem, kakaem, vejci a 50 g xylitolu. Jako poslední přimícháme kokosovou mouku, protože nám těsto zahustí a vysuší. Korpus pečeme na 170 °C 20 – 30 min. Mezitím tyčovým mixérem rozmixujeme jahody, přidáme k nim jahodové aroma a zbytek xylitolu, smícháme se zakysanou smetanou a smetanou ke šlehání a zahříváme ve středně velkém hrnci. Přidáme 4 lžičky želatiny a stále mícháme, aniž bychom směs přivedli k varu. Když je želatina rozpuštěná, přidáme ke směsi tvaroh, a necháme ji trochu vychladnout. Pak směs nalijeme na upečený korpus a celý dort uložíme do lednice, kde nám krásně ztuhne. Jednotlivé výřezy podáváme ozdobené čerstvými jahodami a mátou.